Powwownow ogłasza w dniu dzisiejszym przejęcie Yuuguu

Lipca 2010, Yahoo! NEWS

Powwownow ogłosiła w dniu dzisiejszym, że nabyła większościowy udział w spółce Yuuguu z siedzibą w Liverpoolu, łącząc tym samym dwie najlepsze firmy komunikacyjne w Wielkiej Brytanii.

Spółka Yuuguu, założona w 2007 roku przez przedsiębiorcę Anisha Kapoora, jest wiodącym i najszybciej rozwijającym się na świecie brytyjskim serwisem bezpłatnych konferencji sieciowych. Dzięki temu przejęciu, Powwownow - rozwijająca się spółka z sektora połączeń konferencyjnych, dodatkowo umocniła swoją pozycję w zakresie rozwiązań konferencji głosowych i sieciowych dla małych i średnich przedsiębiorstw oraz spółek w Wielkiej Brytanii, Europie i poza jej granicami.

„To historyczny dzień dla Powwownow, Yuuguu i firm, które wspólnie obsługujemy w zakresie bezpłatnych połączeń konferencyjnych ,” – mówi Andy Pearce, Prezes Powwownow. „Chcemy, aby każda firma mogła korzystać z możliwości bezpłatnej współpracy, niezależnie od skali prowadzonej działalności. Jesteśmy przekonani, że dzięki naszej współpracy z zespołem Yuuguu możemy dodatkowo udoskonalić swoją ofertę i wyjść z propozycją, która jest znacznie lepsza od tego, co oferuje nasza konkurencja po znacznie wyższej cenie”.

„Dzisiejszy dzień oznacza początek nowej, ekscytującej ery” – powiedział Anish Kapoor z Yuuguu. „Chcemy współpracować z Powwownow, aby stworzyć najlepsze na rynku oprogramowanie do współpracy sieciowej. Na dzień dzisiejszy nasi klienci odniosą korzyści z bezpłatnych połączeń konferencyjnych , bezpłatnego nagrywania oraz szeregu pozostałych darmowych udogodnień. Spółka Powwownow posiada również wyznaczony zespół ds. obsługi klienta z siedzibą w Wielkiej Brytanii, który będzie od tej pory obsługiwać także naszych klientów. "

Wysokość kwoty, jaką Powwownow zapłaciła za 70% udział w Yuuguu nie została ujawniona.

O Powwownow
Powwownow została założona w 2004 roku, oferując klientom tanie usługi w zakresie połączeń konferencyjnych bez wcześniejszej rezerwacji, rachunków i zbędnych komplikacji. (Klient nie musi rezerwować pomieszczenia konferencyjnego i nigdy nie otrzymuje od Powwownow rachunku, a kwota za połączenie zostaje dodana do opłat za telefon). Wysokość spodziewanego obrotu w 2010 roku wynosi 8 milionów funtów. Spółka prowadzi działalność w 15 krajach, włączając Stany Zjednoczone i główne rynki europejskie. Powwownow zatrudnia 41 osób, a swoją siedzibę ma w Richmond, w Londynie.

O Yuuguu
Spółka Yuuguu, której nazwa pochodzi od japońskiego odpowiednika słowa „fuzja”, została założona w 2007 roku przez przedsiębiorców Anisha Kapoora i Philipa Hemsteda po tym, jak ich wzajemna współpraca była utrudniona przez zdalną pracę i brak możliwości obserwowania i udostępniania sobie w czasie rzeczywistym ekranów swoich komputerów. Spółka ma siedzibę w Liverpoolu i jest finansowana między innymi przez Rising Stars i Liverpool Seed Fund.